söndag 17 april 2011

Var bor vietnamesiska författare?

Här är en länk till den första av mina båda understreckare om Vietnam, publicerad i dagens Svenska Dagbladet! http://www.svd.se/kultur/understrecket/censurens-och-exilens-litteratur_6095533.svd

3 kommentarer:

Anonym sa...

Har just läst din andra artikel och vill passa på att tacka dig för din blogg som jag har följ länge. Dina reflektioner, i stort och smått, har berikat min vietnamresa och andra kontakter med vietnamesisk kultur och vietnameser. / Ki

Le sa...

Hej, Kristoffer!

Jag har tagit del av dina båda understreckare om dagens Vietnam. De är väldigt bra. Du har återgivit och sammanfattat den sanna verkligheten av dagens Vietnam på ett riktigt och rätt sätt. Det är sällan man får läsa sådana artiklar i svenska medier.

Den svenska Vietnam-bilden har präglats av vänsterns motståndsrörelse mot Vietnamkriget och USA-intervention i Vietnam. Man har glömt att den andra halvan av Vietnam har försökt stå emot den kommunistiska invasionen för att försvara grundläggande fri- och rättigheter för vietnameser som inte vill leva med diktaturen. Miljoner vietnameser har under 1954 lämnat sina hemstäder i norr för att söka frihet i söder och efter 1975 har återigen miljoner lämnat landet bakom sig för att helst dö på havet (eller leva i extern exil om man överlever landsflykten) än att leva med diktaturen. De som blev kvar har fått uppleva bittra erfarenheter i omskolningsläger medan deras familjer diskrimineras och förföljs av den segrande makten.

Som alla andra vietnamesiska flyktingar är jag dig evigt tacksam för dina artiklar och för din röst för dem som respekterar och värnar om människans värde, rättvisa och grundläggande fri- och rättigheter.

Med all respekt
Le Thanh Tung

Anonym sa...

Hej Kristoffer,
tack för din fina andra understreckare om Vietnam! Intressant med kommentaren av Le Thanh Tung. Lars