onsdag 17 november 2010

Inte bara Mona

Mona Sahlins avgång var en stor nyhet även i vår morgon-tidning. Här för-bereder man sig annars på sitt eget lilla sätt inför eventuella förändringar i partitoppen: i början på 2011 ska det enda lagliga vietnamesiska partiet ha kongress, och inför denna pågår enligt bedömarna en maktkamp - en kinavänlig falang står mot en modernare, mer västorienterad. Alla bedömare är överens om att det hårdnade klimatet, den nya nolltoleransen mot avvikande röster, har med den kommande kongressen att göra. Någon har till och med framkastat teorin att det är ett sofistikerat sätt från kinavännernas falang att isolera landet från väst och därigenom driva det i armarna på Kina. Ett annat sofistikerat sätt att förbereda partikongressen är att vända problemen till egen fördel. Vietnam har sent omsider erkänt att man har ett problem med korruption, och sökt internationell hjälp att ändra på det. Korruptionen finns överallt och förgiftar vardagslivet för de människor som är beroende av att vanliga samhällstjänster fungerar, det vill säga låg- och medelinkomsttagare (ironiskt nog kan man köpa sig fri från korruption), som måste betala sina barns lärare för att de ska vara snälla mot barnen och ge dem bra betyg. (På BB får man muta sig till smärtlindring, men också betala extra för att sprutan ska läggas på ett försiktigt sätt som inte gör ont!) Hanois partikommitté erkände för en tid sedan att 1 474 av stadens 3 400 partimedlemmar befunnits skyldiga till korruption. Det är en siffra som är både orimligt hög och orimligt låg. I praktiken har gissningsvis många fler fyllt sina fickor, men det är ändå anmärkningsvis att partikommittén erkände att nästan varannan medlem var korrumperad. Tycker man - tills man kommer ihåg att det är kongress på gång, dags att rensa i leden. Faktum är att det arresteras, häktas och åtalas i stort sett varje dag just nu. Sedan oktober har sjutton kända aktivister, dissidenter och bloggare drabbats. Senast den kände advokaten Cu Huy Ha Vu, känd för att ha försökt driva mål mot staten för dess hantering av bauxitfyndigheterna i centrala Vietnam. Vu är också son till den berömde poeten Cu Huy Can, som var med i den första provisoriska regering som Ho Chi Minh bildade 1945. Polisen ska ha hittat dokument i Vus dator som visar att han "konspirerat mot statens säkerhet", bland annat genom att vilja införa flerpartisystem i Vietnam. Konspiration mot statens säkerhet är ett mycket allvarligt brott som kan ge upp till tjugo års fängelse.
Jag har träffat Cu Huy Ha Vu på en mottagning. Det är en glad kille som gillar att dricka vin, prata franska (som är de gammaldags intellektuellas språk i Vietnam: han måste ha lärt sig det av sin far), skämta och prata om poesi. Dessutom har han modet att stå upp för sina åsikter.
Jag har fortfarande inte hört ett enda svenskt ord till försvar för Cu Huy Ha Vu eller någon annan vietnamesisk medborgarrättskämpe, inte en kommentar, inte ett enda ord.
Men om jag avslutar den här bloggen med några poetiska ord om morgondimman över sjön så kanske det stämmer bättre med hur svenskar vill att Vietnam ska vara?

Inga kommentarer: