måndag 1 november 2010

Skandaltwitter

ASEAN-mötet är avslutat, de långa limousinerna har åkt till flygplatsen och Vietnam lämnar vidare ordförandeskapet i ASEAN till Indonesien. Men inte utan en sista liten skandal: under det avslutande förhandlingarna här i Hanoi fick en talskrivare till Filippinernas president Benigno Aquino uppenbarligen nog och twittrade, glömsk av det jag och Elsa döpt till Lex Staffan Valdemar Holm (=sova på saken innan man använder sociala medier) följande tre sanningar om sitt värdland Vietnam: 1) Vinet suger! 2) Det finns inga snygga karlar att titta på! 3) Att försöka korsa gatan är som att be om dödshjälp!
Samtidigt som vietnamesiska staten hade officiellt besök från Manilla, hade vi privat dito - Jonatans brittiske vän Jack, som i somras flyttade från Hanoi till Manilla p g a pappans jobb - och enligt vad Jack berättade för oss är Manilla inte direkt någon säker stadsmiljö ur någon aspekt. Inte vet jag hur det är med vinet och karlarna i Manilla, men det är knappast oenologins starkaste näste. Det är lite som att få sina slalombackar kritiserade av en gäst från Haiti: man förstår att det är riktigt illa.
Stackars Maria Carmen Mislang som råkade tala ur hjärtat - hon har naturligtvis fått krypa till korset, göra en pudel och kräla i stoftet. Hanoi är sårat, Manilla generat - och vi andra är våldsamt roade, tänk att det var från Manilla sanningen skulle komma!
Bara inte twittrandet överröstar den verkliga skandalen med ASEAN-mötet: det vill säga det som inte sas. Under Vietnams ordförandeskap har man i stort sett lyckats låta bli att leva upp till organisationens storslagna löften om mänskliga rättigheter. Angående det förestående valet i Burma och de flagranta brotten mot mänskliga rättigheter där: inte ett ord. Och samtidigt som ASEAN-mötet ägde rum passar värdnationen Vietnam på att, bland annat, fängsla några katoliker som försvarat sin rätt till en kyrkogård, samt arresterat ännu en cyberdissident.
Då har det inte handlat så mycket om vinkvaliteten utan snarare om vredens druvor.

Inga kommentarer: