onsdag 22 september 2010

Brontës mask och min

När Maria Brontë dog lämnades pastor Patrick Brontë ensam i den dragiga prästgården med sex små barn. Uppenbarligen hade pastor Brontë vissa elementära insikter i barnpsykologi och förstod att hans auktoritet stod i vägen för barnens förtroende. För att han skulle lära känna dem bättre, och för att de skulle kunna tala fritt inför fadern och ge uttryck för sina egentliga känslor, tog han fram en mask som den som talade fick gömma sig bakom. Då fick han veta vad den sexårige Branwell - barnaskarans ende pojke - egentligen tänkte om skillnaden mellan män och kvinnor, eller hur Emily tyckte att Branwell skulle behandlas när han var dum: "piska honom", löd rådet från den blivande författaren till Svindlande höjder, fem år vid tillfället. Inte undra på att systrarna Brontë senare i livet valde att dölja sig bakom pseudonymer när de debuterade - de hade tidigt lärt sig att berusas av den frihet som anonymiteten skänker.
Just den här anekdoten finns inte med i min bok Mask. Litteraturen som gömställe, även om systrarna Brontë naturligtvis förekommer i den. Annars sammanfattar den bokens tema ganska väl: hur litteraturen erbjuder oss en möjlighet att bli tydligare och öppenhjärtigare än annars, just genom att samtidigt tillåta oss att gömma oss, klä ut oss - genom att klä ut oss till andra kan vi bli oss själva.
Jag hade egentligen lovat mig själv att inte ägna Mask en massa utrymme på den här sajten, själva möjligheten att få tag i boken tyckte jag fick räcka. Men nu är det allvar. Mask är en så pass stor satsning både från mig och min förläggare Anders på Pequod Press att den bara inte får sjunka allt djupare i höstbokfloden för att till sist drunkna helt och flyta upp någon gång längre fram, på någon lagerrensning, solblekt och oigenkännlig. Särskilt inte med tanken på det mottagande som den faktiskt fick. Jag har två dagsaktuella ursäkter, men först en knippe citat:
"Det hela är mycket intressant och kittlande." "Som litterär lekledare är han i alla händelser suverän." (SvD)
"Leandoer skriver enkelt och snabbfotat med ett ordentligt svängrum mellan referenserna. Förmågan att fånga ett författarskap med en träffsäker generalisering är uppfriskande" (DN)
"... den vassaste skribenten i den yngre generationen." "Till alla övriga förtjänster är Leandoers bok en utomordentlig handledning i konsten att umgås med litteratur. Tugg- och tankemotstånd av det här slaget behövs det mycket av i dagens kulturliv." (UNT)
"Leandoer gör fina iakttagelser och drastiska summeringar." "Mask genomsyras av en stor och smittande kärlek till litteraturen, som här och var koncentreras i trevliga manifestliknande utbrott." (GP)
".... denna lärda, levande och djupt sympatiska samling." (Ystads Allehanda)
Och mina två förevändningar: dels kan ni som besöker Bokmässan i Göteborg - det är några stycken, misstänker jag - köpa Mask till mässpris i Pequods monter B07:19, dels kan ni som inte är i Göteborg se ett inslag om min bok i torsdagens sändning av Babel, SVT2 kl. 20.00
Nu lovar jag att inte göra mer reklam, hur desperat jag än blir. Hädanefter blir det bara Hanoi.
Men barnen Brontës mask då? Den dyker nog upp i nästa essäbok.

2 kommentarer:

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Boken är inköpt, jag ska se Babel.

Kristoffer sa...

Ingen bokmässa? Låter skönt.