torsdag 23 december 2010

Ambassaden i Hanoi läggs ned

Två dagar före julafton kommer beskedet från reger-ingen: ambas-saden i Hanoi är en av fem svenska ambassader som läggs ner 2011. Två dagar före julafton får ambassadör Staffan Herrström ge 24 lokalanställda beskedet att de i praktiken har förlorat sina jobb. Flera grät. Elsas väninna Dung har arbetat här hela sitt yrkesliv, varit i Sverige flera gånger, talar om Bodil Malmstens humör med samma självklarhet som vilken svensk kulturadministratör som helst. Nu är det slut. 40 års investeringar slängs på soptippen, mödosamt upparbetade kontaktnät, långsamt etablerade förtroenden, ett ovärderligt kunskapskapital. För vad? För att spara 11 miljoner kronor?
Sveriges bistånd till omvärlden är 30 miljarder kronor. Julhandeln omsätter 60 miljarder kronor. För varje krona vi ger i bistånd köper vi alltså julklappar för två kronor. Det betyder att ambassaden motsvarar 22 miljoner julklappspengar, två och en halv krona per svensk. Vad får man för det? En påse att bära hem julmaten i?

Jag skäms över att ha röstat på ett av de partier som fick igenom det här sparbetinget med hjälp av Sverigedemokraterna.

Hoppas åtminstone det är en fin påse.

6 kommentarer:

Kimm sa...

Tycker också att du ska skämmas över att ha röstat borgerligt.

Kristoffer sa...

Nu är du inte riktigt med, Kimm. Det var de rödgröna som tillsammans med Sverigedemokraterna röstade igenom nedskärningen, den borgerliga regeringen administrerar den bara: jag har aldrig röstat borgerligt i hela mitt liv.

Pelle sa...

Själv blev jag lite skraj där...

Granne med potatisodlaren sa...

Det var alliansen som valde lägga ner ambassader. Det är ju en enorm budget för hela regeringskansliet och det fanns säkert många andra saker som de hade kunnat välja att spara på. Men Carl Bildt hotade före omröstningen och genomförde efter omröstningen de beslut som han har valt.

Evas värld sa...

Carl Bildt har väl väntat hela sitt liv på att slå till mot det han så intensivt ogillade i sin ungdom: kampen mot USAs krig i Vietnam där han så tydligt var på USAs sida, och befrielsekampen i Angola. Det är skandalöst. Dessutom så otroligt dumt att lägga ner ambassader i två länder där vi har så mycket goodwill, som ligger i två så expansiva länder. Men vad bryr sig moderaterna om våra vänsterprotester? Men näringslivet borde ta Bildt i örat när han förblindad av reaktionärt tänkande agerar så dumt. Jag kan inte tro annat än att det bara är en provokation från den borgerliga regeringen men att de måste backa om detta vansinniga beslut.
Vad jag i djupet av mitt hjärta avskyr denna borgerliga regering och samtidigt sörjer över den tandlösa, svaga, urholkade oppositionen.

Kristoffer sa...

Det är ändå djupt skamligt att de rödgröna utnyttjar stöd från Sverigedemokraterna. Det gör ju att Sverigedemokraterna kan peka på det här som ett konkret resultat av deras politik, något som jag trodde att alla partier var rörande ense om inte fick inträffa. Jag röstade inte borgerligt, och därför generar det mig att min röst används till nedskärning av offentliga utgifter ÖVER HUVUD TAGET.
Det är extra idiotiskt med nedläggningen eftersom biståndsdelen av ambassaden redan håller på att avvecklas: det kommande arbetet skulle mycket handla om att främja svenskt näringsliv, och det känns onekligen ovant att en moderat lägger ner stödet till svenskt näringsliv.