onsdag 22 december 2010

Fängslade advokater

Jag skrev om Cu Huy Ha Vu den 17 november. Idag är det dan före dan och han sitter fortfarande häktad. Anklagelserna mot honom gäller att han propagerat för införande av flerpartisystem och att han förtalat staten och dess ämbetsmannaorganisation. Det är brott som kan medföra upp till tjugo års fängelse. Hur har dessa brott utförts? Vu har publicerat inlägg på internet. Cu Huy Ha Vu är, det berättade jag också den 17 november, inte vem som helst i Vietnam: han är en framgångsrik advokat och dessutom son till Cu Huy Can, en av landets mest kända poeter och dessutom medlem av Ho Chi Minhs första provisoriska regering 1945. Åtalet mot Vu är alltså en markering: ingen går säker (han är inte heller den ende kände advokaten som råkat illa ut). Hur är det möjligt att man kan bli åtalad - och riskera tjugo års fängelse - för att ha uttryckt sina åsikter i ett land som skrivit på FN:s resolution om yttrandefrihet? För att Vietnam har en paragraf om rikets säkerhet som går före alla andra lagar och är formulerad på ett sätt som gör den till en gummiparagraf - den omfattar också hot mot landets enhet, vilken ju i någon mening kan sägas hotad så fort någon tycker annorlunda. Man måste nog försöka förstå varför Vietnam så hårdnackat slår vakt om denna enhet: efter ett halvsekels krig har man fått nog, man klarade sig med en hårsmån från att bli bombade hela vägen tillbaka till stenåldern och det enda man vill är att hinna ikapp den materiella utvecklingen. De flesta vietnameser vill kanske hellre ha en Ferrari än flerpartisystem. Vilket bara gör åtalet mot Cu Huy Ha Vu lika löjligt som upprörande. Han får min julhälsning, i alla fall. Jag hoppas han får en från Amnesty också.

3 kommentarer:

Evas värld sa...

Kan man hälsa till honom via Amnesty, det vill jag gärna göra?

Kristoffer sa...

Amnesty får inte ens komma in i Vietnam. Jag tittade på deras hemsida och de har en del om Vietnam men inget om Vu. Men vi ska nog komma på något! God jul, förresten!

EB sa...

Förutom att ha en känd pappa så har Cu Huy Ha Vu en känd gudfar i poeten Xuan Dieu (som gatan som leder till den utländska enklaven vid Westlake i är uppkallad efter).

Cu Huy Ha Vu är onekligen en orädd man med stort självförtroende. Han har bråkat med många myndigheter och makthavare, bla. premiärministern för bauxitutvinningen i norra Vietnam. Han har även skrivit till regeringen och föreslagit att den mest lämpade kandidaten till ministerposten för kultur, sport och tourism är ... Cu Huy Ha Vu själv!

Intressant med Cu Huy Ha Vus gripande är att ingen vietnames tror på den officiella versionen. Man anser att hela affären från gripandet i hotelrummet i HCM Staden (och det berömda fotot av Vu i bara kalsongen med en okänd kvinna), till husrannsakan och fynden av politiskt omstörtande material är lögner. Fynden i hans hem avslöjde ingenting nytt. Hans kritik av systemet finns att läsa på nätet sedan länge. Att han har gripits är enbart hämnd för att har anmält regeringen och premiärminsitern för tjänstefel.