torsdag 2 december 2010

Innebandy, fast utomhus

Vad gör svenska män som är medföljande till sina fruar på utlandsstationering? De idrottar, de håller sig i form. Det springs och tränas, det jämförs tider och det anmäls till lopp. Varje onsdag vandrar vi iväg till Van Phucs tennisbanor, en grupp svenska män med två hemsnickrade hockeymål (tillverkade av bambu och badmintonnät) samt en knippe innebandyklubbor. Innebandy eller field hockey? Innebandy, fast utomhus, antar jag. I början försökte de köra bort oss, trots att vi betalt hyra ett halvår i förväg, med motiveringen att vi förstörde underlaget på tennisplanen (till skillnad då från basketspelarna som är efter oss), men efter Eriks framgångsrika förhandlingar har vi tillgång en timme i veckan på samma villkor som alla andra. Jag tycker att det finns något vackert i att vi envisas med att bete oss som vilken svensk arbetsplats eller kamratklubb som helst - klart att vi ska ha en fast innebandytid, fast vi råkat halka över på fel halvklot för några år. Varje onsdag flockas några nyfikna vietnameser, ibland lyckas vi locka någon eller några att vara med och spela. Vårt mål är att introducera sporten i Vietnam, där man ju inte har någon vintersporttradition och därför inte ens i teorin kan associera till ishockey eller bandy. Brooks som är gift med en svenska brukar vara enda utlänning, han är dock amerikan så han är inte helt främmande för klubbsporter. Ibland tillstöter ett gäng från danska ambassaden, en gång var en finsk brandman med och igår fick vi en fransk föredetta hockeyspelare från Bordeaux att vara med. Innebandy bör spelas under en tropisk fullmåne, bland vietnamesiska basketlag. På vägen hem blir man omcyklad av sockerrörsförsäljare. Det är advent, den entusiastiska julskyltningen går nätt och jämnt att skilja från kommunistpartiets vanliga slogans i röd och gul neon. En gigantisk julgran glittrar muntert vid sidan om planen. Nästnästa gång är sista för säsongen, då ska vi avsluta med bia hoi. När jag kommer hem är det lucköppning. Min dotter har laddat ner SVT:s adventskalender på storebrors dator. Allt är som vanligt, fast bara nästan. Innebandy, fast utomhus.

2 kommentarer:

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Nu tänker jag på alla juldekorationer i Hanoi, alla dessa tomtar och framför allt alla dessa surrealistiska snögubbar som det pyntades med på fiken kring sjön. Snart är jag hemma i snögubbeland.

Kristoffer sa...

Du skulle se julgranen som Miriam och jag köpte förra året på Leksaksgatan - Made in China, världens enda barrande plastgran!